Ιστορία

Η HSBC προέκυψε από μια απλή ιδέα: τη δημιουργία μιας τοπικής τράπεζας για την εξυπηρέτηση διεθνών αναγκών.

Η HSBC πήρε το όνομά της από το ιδρυτικό μέλος της, την Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited, που δημιουργήθηκε το 1865 με στόχο τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης, Ινδίας και Κίνας.

Την ιδέα για την ίδρυση της τράπεζας εμπνεύστηκε ο Thomas Sutherland, ένας Σκοτσέζος που την περίοδο εκείνη εργαζόταν για την Peninsular and Oriental Steam Navigation Company. Αναγνώρισε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εγχώριες τραπεζικές υπηρεσίες στο Χονγκ Κονγκ και στις ακτές της Κίνας και συνέβαλε στη δημιουργία της τράπεζας, η οποία εγκαινίασε τα γραφεία της στο Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο του 1865 και στη Σανγκάη ένα μήνα αργότερα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη δημιουργία της, η τράπεζα άνοιξε υποκαταστήματα προκειμένου να επεκτείνει τις υπηρεσίες που προσέφερε στους πελάτες της. Από τα πρώτα της κιόλας βήματα, η χρηματοδότηση του εμπορίου αποτέλεσε ένα σημαντικό τμήμα των διεθνών και τοπικών δραστηριοτήτων της τράπεζας και ξεχωρίζει ως ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά σε ολόκληρη την πορεία της ιστορίας της. Έως τα τέλη του 19ου αιώνα, η τράπεζα είχε αναδειχθεί στο σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ασία.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα κλήθηκε να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις και αλλαγές, από διεθνείς συγκρούσεις μέχρι τη μεγάλη οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930. Στα τέλη του εικοστού αιώνα η HSBC εξελίχθηκε, μέσα από οργανική ανάπτυξη, εξαγορές αλλά και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, από μια σημαντική τοπική τράπεζα σε έναν από τους ηγετικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Το 1991 η HSBC δημιούργησε μια νέα εταιρεία συμμετοχών, την HSBC Holdings plc, ενώ το 1992 κατόπιν υποβολής προσφοράς απέκτησε την πλήρη κυριότητα της Midland Bank. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της έδρας της HSBC στο Λονδίνο.

Το Νοέμβριο του 1998 η HSBC ανακοίνωσε την υιοθέτηση μιας κοινής εμπορικής επωνυμίας, η οποία αποτελούταν από το όνομα HSBC και το εξαγωνικό σύμβολο, σε όλα τα σημεία λειτουργίας της, με στόχο τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς της από πελάτες, μετόχους και εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Η εμπειρία διαμόρφωσε το χαρακτήρα της HSBC. Η τράπεζα αντιμετώπισε κάθε είδους προκλήσεις – κοινωνικές επαναστάσεις, οικονομικές κρίσεις, νέες τεχνολογίες – και προσαρμόστηκε ανάλογα για να επιβιώσει. Αυτό της επέτρεψε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της HSBC στον ιστότοπο του Ομίλου της HSBC. Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα μόνο στα Αγγλικά.

Η τράπεζα αντιμετώπισε κάθε είδους προκλήσεις –κοινωνικές επαναστάσεις, οικονομικές κρίσεις, νέες τεχνολογίες– και προσαρμόστηκε ανάλογα προκειμένου να επιβιώσει.

1865
 
2021

Το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ από Κινέζο καλλιτέχνη, αρχές δεκαετίας του 1860

Μέλη του προσωπικού στο Φουτζού, Κίνα, 1887

Πορτραίτο του Thomas Jackson, γύρω στο 1890

Κινέζικο σιδηροδρομικό ομόλογο, 1907

Μέλη του προσωπικού με στρατιωτική στολή, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Το κτήριο του Χονγκ Κονγκ, 1965

Το ημερολόγιο φυλακής του Max Haymes, μέλους του προσωπικού της HSBC, 1943

Εργοστάσιο ρούχων στο Χονγκ Κονγκ, γύρω στο 1950

Περσικό χαρτονόμισμα, αρχές του 20ου αιώνα

ΑΤΜ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γύρω στο 1970

Γραφείο της HSBC, Νέα Υόρκη, 1999

Το λιοντάρι της HSBC, Λονδίνο, σήμερα

< >

Η Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Χονγκ Κονγκ στις 3 Μαρτίου 1865. Έναν μήνα αργότερα ακολούθησε το δεύτερο στη Σαγκάη. Ήταν η πρώτη τράπεζα τοπικής ιδιοκτησίας που λειτουργούσε σύμφωνα με τις τραπεζικές αρχές της Σκωτίας.

Μέχρι το 1875 η HSBC είχε παρουσία σε επτά χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η τράπεζα χρηματοδοτούσε τις εξαγωγές τσαγιού και μεταξιού από την Κίνα, βαμβακιού και γιούτας από την Ινδία, ζάχαρης από τις Φιλιππίνες και ρυζιού και μεταξιού από το Βιετνάμ.

Μέχρι το 1900, υπό την αποτελεσματική καθοδήγηση του Chief Manager Thomas Jackson, η τράπεζα είχε αναπτυχθεί σημαντικά, είχε επεκταθεί σε 16 χώρες και χρηματοδοτούσε εμπορικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της αποτελούσαν τα πολύτιμα μέταλλα, το συνάλλαγμα και η επενδυτική τραπεζική.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η HSBC διεύρυνε τις δραστηριότητές της στην Ασία. Μεταξύ άλλων ξεκίνησε να παρέχει δάνεια στις εθνικές κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού και υποδομών, όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ανάγκασε διάφορες επιχειρήσεις να διακόψουν τις δραστηριότητές τους ή να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1920 η Ασία ξεκίνησε και πάλι να ευημερεί, καθώς αναδύθηκαν νέοι κλάδοι της οικονομίας και αναπτύχθηκε το εμπόριο αγαθών όπως το καουτσούκ και ο κασσίτερος.

Η δεκαετία του 1930 έφερε οικονομική ύφεση και αναταραχή σε διάφορες αγορές. Παρόλα αυτά, η HSBC ζήτησε από τους αρχιτέκτονες Palmer και Turner να σχεδιάσουν ένα νέο κεντρικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, με τη χαρακτηριστική φράση "χτίστε μας την καλύτερη τράπεζα στον κόσμο". Το πρωτοποριακό art deco κτήριο άνοιξε τις πόρτες του το 1935.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η τράπεζα ήρθε αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της. Το προσωπικό στην Ασία έδειξε τεράστιο θάρρος μπροστά στις δυσκολίες. Πολλοί έγιναν αιχμάλωτοι πολέμου. Τα υποκαταστήματα του Λονδίνου, της Ινδίας και των ΗΠΑ ήταν τα μόνα που συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

Μετά το τέλος του πολέμου, η HSBC ανέλαβε ζωτικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ. Η στήριξή της επέτρεψε σε παλιές και νέες κατασκευαστικές εταιρείες του Χονγκ Κονγκ να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η τράπεζα είχε επεκταθεί μέσω εξαγορών. Η HSBC αγόρασε την Mercantile Bank και την British Bank of the Middle East το 1959. Το 1972 ανέπτυξε κλάδο επενδυτικής τραπεζικής, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της.

Τη δεκαετία του 1980 η HSBC αγόρασε την Marine Midland Bank στις ΗΠΑ. Το 1992 η νεοϊδρυθείσα HSBC Holdings plc υπέβαλε προσφορά για την πλήρη ιδιοκτησία της βρετανικής Midland Bank. Μετά την εξαγορά, η HSBC μετέφερε την έδρα της στο Λονδίνο.

Το 1998, η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υιοθετήσει ενοποιημένη επωνυμία, χρησιμοποιώντας το όνομα HSBC και το εξάγωνο σύμβολο οπουδήποτε λειτουργούσε.

Ο σκοπός μας –Το άνοιγμα ενός κόσμου ευκαιριών– αποτελεί το λόγο της ύπαρξής μας. Βρισκόμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο ευκαιριών για τους πελάτες μας, χάρη στη μοναδική τεχνογνωσία μας, τις δυνατότητές μας, το μέγεθος και τις προοπτικές μας.