Κοινωνική Προσφορά

H HSBC στηρίζει διάφορα προγράμματα κοινωνικής προσφοράς. Κατά τη διάρκεια του 2018 η HSBC υποστήριξε τις παρακάτω οργανώσεις και δράσεις:
 

Πρόγραμμα Life Skills – British Council

O Όμιλος HSBC και η ΗSBC Ελλάδας δώρισαν περισσότερα από 85.000 ευρώ στο πρόγραμμα του British Council, Life Skills. Το πρόγραμμα υποστηρίζει νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η HSBC χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το 2013.

Το Πρόγραμμα Life Skills αποτελείται από δύο θεματικές ενότητες: την ενότητα «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Ενεργούς Πολίτες», για παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών και την ενότητα «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες», για νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών. Και οι δύο ενότητες υλοποιούνται σε σχολεία και επαγγελματικές σχολές είτε από ειδικό εκπαιδευτή του British Council είτε από εκπαιδευτικό του σχολείου που έχει λάβει ειδική επιμόρφωση από το British Council. Μέχρι σήμερα, 58.000 νέοι άνθρωποι και 4.200 εκπαιδευτικοί από δημόσια σχολεία σε υποβαθμισμένες ή αγροτικές περιοχές, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) /Junior Achievement (JA) Greece

To ΣΕΝ/JA Greece είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005. Αποτελεί φορέα του Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα. Το Junior Achievement Worldwide είναι ο μεγαλύτερος μη-κυβερνητικός οργανισμός παγκοσμίως που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των βασικών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που διαχειρίζονται οι νέοι άνθρωποι και τους εξοπλίζει με τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να επιμεληθούν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους στο μέλλον.

Από το 2011 η HSBC Ελλάδας υποστηρίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Junior Achievement More than Money (Ξοδεύοντας έξυπνα), το οποίο βοηθά μαθητές της πέμπτης και έκτης δημοτικού να εξοικειωθούν με την επιχειρηματικότητα και τη διαχείριση χρημάτων μέσα από πρακτικές δραστηριότητες. Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ομίλου της HSBC και του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement, JA More than Money διδάσκει σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου έννοιες όπως το κέρδος, η δαπάνη και η αποταμίευση ενώ παρουσιάζονται και πιθανές επιλογές επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πραγματοποιείται από το ΣΕΝ/JΑ Greece σε συνεργασία με την HSBC με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το 2018, δέκα εργαζόμενοι της HSBC προσφέρθηκαν εθελοντικά να επισκεφθούν σχολεία και να αφιερώσουν στους μαθητές έξι ώρες ο καθένας ενώ το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 1.020 μαθητές σε Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Θήβα και Κατερίνη.

Παιδικά Χωριά SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS παρέχουν σε ορφανά και άπορα παιδιά μια νέα και μόνιμη στέγη. Τα παιδιά εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται ώστε να είναι ανεξάρτητα στην ενήλικη ζωή τους.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος του Ομίλου, 2018 HSBC Youth Opportunities, η HSBC προσέφερε συνολικά περισσότερα από 65.000 ευρώ στο Kέντρο Στήριξης Παιδιού Οικογένειας Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS και στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Παιδικών Χωριών SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Η HSBC Ελλάδας κάλυψε μέρος του κόστους του προγράμματος υποστήριξης των πυρόπληκτων μαθητών που οργανώνουν τα Παιδικά Χωριά SOS σε όλα τα σχολεία της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα.

Στις αρχές του σχολικού έτους 2018-2019, οι εργαζόμενοι της HSBC συγκέντρωσαν σχολικά είδη για τα παιδιά που στηρίζει το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Χωριών SOS στην Κυψέλη. Στη δράση συνεισέφερε οικονομικά και η Τράπεζα.

Η HSBC Ελλάδας, με αφορμή δύο Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε καταστήματά της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 2018, προσέφερε χρηματικό ποσό στα Παιδικά Χωριά SOS.

 Όπως κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι της HSBC συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2018, τα οποία προσφέρθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS.

Παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους

Τον Ιούλιο του 2018, η HSBC ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προέκυψαν μετά από τις φονικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αττική δώρισε φαρμακευτικά είδη, νερό και τρόφιμα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων. Οι εργαζόμενοι της HSBC συνέβαλαν και αυτοί στην συγκέντρωση των παραπάνω ειδών.

Επιπλέον, η HSBC δώρισε 40.000 ευρώ για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση του εξοπλισμού του Αθλητικού Συλλόγου του Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος».   

Ο Αθλητικός Σύλλογος ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια με στόχο να προσφέρει σε παιδιά, νέους και ενήλικες που ζουν στην περιοχή δημιουργική απασχόληση κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Σε ετήσια βάση περισσότερα από 3.000 άτομα συμμετέχουν σε δραστηριότητες του συλλόγου ενώ καθημερινά 250 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.  

Κατά την πρόσφατη πυρκαγιά, καταστράφηκε η περίφραξη και μέρος των στεγασμένων χώρων όπου φιλοξενούνται οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου καθώς και μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού. Η HSBC κάλυψε το κόστος αποκατάστασης της περίφραξης και αντικατάστασης μέρους του εξοπλισμού που καταστράφηκε (μουσικά όργανα, ηχοσυστήματα, κλιματισμός, τραπέζια και καθίσματα εξωτερικού χώρου, ψύκτες κ.α). Στη δράση αυτή συνεισέφεραν οικονομικά και εργαζόμενοι της HSBC από διάφορες χώρες του Ομίλου.

Κιβωτός του Κόσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Ο οργανισμός υποστηρίζει μητέρες, μονογονεϊκές οικογένειες, άπορες οικογένειες καθώς και παιδιά τα οποία έχουν υποστεί εγκατάλειψη, ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. Σήμερα, η Κιβωτός φροντίζει περίπου 400 παιδιά στην Αθήνα και 200 στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Το Δεκέμβριο του 2018 η HSBC Ελλάδας οργάνωσε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης παιχνιδιών “2018 HSBC Youth Opportunities Programme Toy Drive”. Η συγκεκριμένη δράση είναι μια πρωτοβουλία του Ομίλου HSBC, που ξεκίνησε το 2007 και επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Η ιδέα είναι απλή: οι εργαζόμενοι της HSBC συγκεντρώνουν καινούρια ή μεταχειρισμένα παιχνίδια τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση και τα προσφέρουν σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Φέτος, τα παιχνίδια που συγκεντρώθηκαν χαρίστηκαν στα 40 παιδιά του παιδικού σταθμού/ νηπιαγωγείου της Κιβωτού του Κόσμου. 

Το Χαμόγελο του Παιδιού

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας εθελοντικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη υλοποιώντας πλήθος δράσεων όπως, ενδεικτικά: η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά SOS 1056, τα Σπίτια του Οργανισμού για Παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, η στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας κ.α.

Οι πελάτες της Τράπεζας μπορούν να ενισχύουν το Χαμόγελο του Παιδιού καταθέτοντας όποιο χρηματικό ποσό επιθυμούν στους κουμπαράδες του οργανισμού που βρίσκονται στα καταστήματά μας. 

Όπως κάθε χρόνο, το 2018 η HSBC διέθεσε χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του οργανισμού ενώ προσέφερε και ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Χαμόγελο του Παιδιού.  

MDA Ελλάς

Το MDA Ελλάς είναι το Σωματείο για τη Φροντίδα των Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις. Το Sports & Social Club της HSBC στήριξε το MDA Ελλάς, καλύπτοντας το κόστος πακέτου συμμετοχής για τους 59 υπαλλήλους που συμμετείχαν στους αγώνες του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας με την ομάδα του Σωματείου.

POLYPHONICA

H POLYPHONICA είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να βοηθήσει παιδιά και νέους ηλικίας 6-17 ετών να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσα από τη μουσική, το χορό και το θέατρο. H POLYPHONICA έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ευπαθών οικογενειών, τα οποία συμμετέχουν δωρεάν. Το 2018, η HSBC προσέφερε χρηματικό ποσό για τις ανάγκες της εταιρείας.  

Animal Action Hellas

Η Animal Action Hellas είναι ο παλαιότερος οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των αδέσποτων ζώων, ο οποίος φροντίζει περισσότερα από 700 ζώα το χρόνο. Η HSBC δώρισε χρηματικό ποσό στο καταφύγιο της Νέας Φιλαδέλφειας.